luni, 20 decembrie 2010

fasole cu carnati


cand incepe sa fie rece afara o fasole scazuta cu ceva afumaturi,muraturi,..toti avem pofta
eu am fiert un kg fasole boabe :jumate ciorba,jumate fasole scazuta

intr-o oala mare ,am pus apa,cand a clocotit am adaugat fasolea spalata si un pumn de sare mare
(sa iasa taria din fasole,asa poti manca multa fasole fara urmari rusinoase si fara sa te doara stomacul,nu uita asta-
multi folosesc bicarbonatul dar asta lasa un gust neplacut in fasole)
am lasat sa clocoteasca 5 min,am strecurat-o ,am spalat-o  in multe ape,sarea nu va sara boabele ,am aruncat  cojile desprinse, din nou am pus-o in oala mare cu  apa ,bun capac sa nu piarda prea multa apa la fiert,dupa ce clocoteste se lasa focul mic si se fierbe o ora-sau mai mult atat cat sa fie fiarta ,dar boabele sa ramana intregi .atentie trebue mestecat din cand in cand pentru a nu ramane boabe nefierte,
daca e nevoie se mai adauga dupa o jumatate ora putina apa clocotita.


pentru fasolea scazuta:
pentru 6 portii

jumatate din boabe si jumatatea de zeama
500 gr carnat de curcan afumat
o jumatate de ardei gras
o ceapa mare
2 linguri ulei  masline
o tija de celery,putin morcov
ulei floarea soarelui,atat cat cere mancarea

sare,piper,putin marar tocat,cimbru,marar,ketchup iute,

1--taiem si prajim feliile de curcan,in 2,3 linguri ulei,le scoatem,punem ceapa taiata ,prajim pana e transparenta,adaugam putin morcov ras mic,taiem o jumatate de ardei gras,rosu, tija de celery ,tocata mic  se caleste mestecand continuu o jum ora ,adaugam 135 gr pasta de bulion dulce,putina zeama  de fasole fasole,adaugam boabele
2-continuam sa fierbem la foc mic ,inca o ora la foc potrivit ,sare,piper,cimbru,putin marar   ,
amestecam din cand in cand,adaugand cate putin ulei,putina apa clocotita(daca am terminat jumatatea de zeama de la fiertura)la final,,,condimente,,,


servim cu muraturi asortate

2 comentarii:

  1. ce muraturi frumoase!!! Nu ca fasolea nu ar fi ,dar daca nu am muraturi mi s-a pus pofta pe ele!

    RăspundețiȘtergere
  2. asa e noroc ca acum se gasesc muraturi peste tot,cum ni le dorim

    RăspundețiȘtergere