sâmbătă, 31 ianuarie 2015

COZONAC NEFRAMANTAT

E Cozonacul casei

Cozonacul usor de facut,fara bataie de cap
si intotdeauna imi iese,asa ca cel mult la doua saptamani il fac

(Povestea cu multe ore framantat..., descurajeaza,numai faci )

iata o reteta a casei de cozonac fara framantat,,si e buuun,bun
Boboaca,ingredientele puse in gramajul pe care-l scriu , faina  totusi trebuie testata,sa fie o coca un pic moale
pentru 2
in tavite de aluminiu:

-250 ml lapte caldut
-600 gr faina Grania de cozonac 000
-180gr ou(10 galbenusuri si un pic albus-daca nu-s oualele mari)
-80 gr zahar
-razatura 2 lamaiI si 2 portocale
-50 gr drojdie proaspata
-20 gr unt president nesarat-la temperatura camerei
-20 gr zahar vanilat
-un pic sare

incepem:un pic lapte caldut,amestecat  cu drojdia si un pic faina,lasat 10 minute

intre timp galbenuse batute cu zaharul,
untul frecat cu zaharul vanilat
apoi
amestecam cu furculita  in castronul cu drojdie,cate un pic din ingrediente,,,in 15 minute,,pana terminam totul(untul se pune la urma)
lasam o ora sa creasca dublu,langa aragaz,calorifer,,sa fie la cald si acoperit cu o punga sa nu se usuce deasupra ca numai creste bine

crema:
-110 gr albus(ramas de la galbenuse) batut spuma
-90 zahar
-20 gr zahar  vanilie
-20 gr cacao
-150 gr nuci macinate si o mana taiate
-80 rahat taiat
-stafide
amestecam in albus toate ingredientele

coca o intindem  cu mana pe o hartie de copt,umezind si hartia si mainile cu unt,
sa fie  coca un cm grosime,punem crema,bucatele de rahat,nuci taiate
rulam,cu ajutorul hartiei,punem si deasupra unt(vom folosi pana la 25 gr unt la rulat si pentru deasupra) punem in 2 tavite aluminiu,cu hartie de copt

mai lasam o ora sa creasca dublu tot pe langa callorifer

(-eu pun in cate 3 tavite de aluminiu si acopar cu 3,sa nu se arda,scot tavitele de sus si mai las 5 minute neacoperit)
(-fac unul doar cu nuca si rahat si stafide---celalalt cu albus,nuca si cacao,ciocolata rasa
 apoi in cuptor  cu tava foarte jos,la 180 pentru 35-40 minute
trebue testat cuptorul

3 comentarii: