miercuri, 8 aprilie 2015

strudel cu mere 2

strudelul cu mere,,,
cine nu are la coltul strazii ii duce tare mult dorul
iata,,colindand pe net,testand retete,,am reusit sa-mi fac si trebue sa salvez reteta
ca iese super buuun

-270 gr faina Arpis 000
-20 ml ulei
-6 ml otet
-38 ou(galbenusul plus un pic albus-sau 2 galbenusuri mici si un pic albus)
-106 ml apa calduta
un pic sare

toate astea in 15 minute amestecam,framantam,uleiul il punem ultimul,putina faina,putin ulei,pana terminam cantitatea scrisa
lasam coca in castron de sticla --stropit cu 10 ml ulei jos si deasupra
o lasam 2 ore acoperita,la caldut

pregatim umplutura:

600 gr mere dulci,aromate da nu foarte zemoase,taiate nu foarte  marunt
plus 60 gr faina pt intins coca(stropim fata de masa)
40 gr stafide inmuiate in
15 ml,,de ceva,lichior,rom.amareto.
80 gr nuca (buna)taiata mic
20 ml lamaie
6 gr scortisoara
60 gr zahar tos
40 gr unt topit,(pentru stropit coca,dupa ce o intindem-inainte sa rulam)
10 gr unt (sau ulei)pentru stropit coca si tava ,la final

dupa 2 ore  intindem panza pe masa ,stropim cu 60 faina
rasturnam coca pe planseta ,intindem putin cu sucitorul si o punem pe panza stropita cu faina,si,,,,intindem usor cu mainile,sant atatea exemple in youtube
incepand din mijloc pana la margine cat putem de mult,pana vedem modelul de pe panza(foarte cu grija sa nu rupem coca)


stropim cu untul topit coca,la margine punem merele,nuca stafide,zahar,,,la final stafidele si zeama de lamaie -toate scrise la umplutura
cu ajutorul panzei rulam strans,taiem in 3,punem in tava,stropim cu unt
cuptorul la 180 ,coacem 35 -45 minute pana se rumeneste.

atentie,trebue respectate intocmai gramajele,mie imi iese mereu la fel
cu cat facem mai des cu atat e mai usor de intins coca
acum,ung dosul mainii si trag asa din mijloc pana in margine
cu unt vom stropi coca abia dupa ce vom pune la margine toate ingredientele,abia se mai usuca un pic coca

trebue incercat cuptorul
e un deliciu

3 comentarii:

  1. Am observat ca la placintele cu foi intinse(deci nu foietaj) ,fructele folosite in umplutura se folosesc crude,nu calite.Asta presupune sa fie bine scurse.Nu ati presarat deloc gris/pesmet peste mere?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu,crede-ma de le tai cum sant in imagine,nu le scurgi,nu folosesti gris sau pesmet
    si e foarte bun
    merele trebue sa fie parfumate,dulci

    RăspundețiȘtergere