sâmbătă, 15 ianuarie 2011

zacusca de vinete

ingrediente:
--1 kg vinete(taiate mari,cu ceva coaja-dupa ce am inlaturat partea cu seminte)-nu se coc
--400 gr ceapa ,taiata mai mic
--100 ulei de floarea soarelui
--300 gr ardei gras rosu,taiat mic(gogosari bine copti)

 toate astea se pun pe rand,ulei,vinete,ceapa,ardei ,pe masura ce se taie,in o cratita de teflon,se calesc la foc mic 30 minute,mestecand din cand in cand

transferam intr-o tava ,adaugam

--sare(2 lingurite)
--300 apa ,amestecat cu--70 pasta groasa de bulion dulce

si bagam la cuptor 2 ore si jumatate,sau mai mult,pana la 3 ore jumatate ,pana se leaga
---la 180,mijloc---mestecam din cand in cand
si adaugam spre final putina sare ,daca e nevoie
1\2 lingurita de zahar(daca pasta de rosii nu a fost suficient de dulce)



se pune in 2 borcane(spalate si sterse bine)presam usor,la final stergem bine gura borcanului,punem uleiul lasat in tava,inchidem,il lasam in frigider,sau la rece

servim pe felii groase de rosii,dupa ce am aruncat uleiul de deasupra(pus doar pentru etansare)

aceasta zacusca imi tinea si peste iarna
boboaca ,de vrei zacusca "ca la mama"respecta intocmai timpii si gramajele

4 comentarii:

  1. Deci nu ai copt vinetele le-ai pus asa crude?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu coc nimic,niciodata,daca sant vinete bune,un bun bulion(cum facea mamica din rosii si ardei copti)si gogosari buni,asta e secretul,restul,e foarte usor si foarte bun la final

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca mi-ai facut pofta de un pic de zacusca!poate maine reusesc sa cumpar necesarul !Pe aici nu sant gogosari ,doar ardei grasi.

    RăspundețiȘtergere
  4. da,sant buni si ardeii grasi rosii cei mari sant carnosi si dulci

    RăspundețiȘtergere