luni, 14 martie 2011

paine bagheta cu lapte

 pentru ca in Qatar gasim paine dulce,doar in mall-uri paine cu sare,french baghette(daca e proaspata e buna, dupa e gumata)si uneori gasesti paine cu sare bunicica (country bread),
nu se compara cu painea facuta in casa,eu fac de 2 ori pe saptamana si cand coc
bucataria are un miros de stai aproape... sa rupi un colt
am cumparat forma de paine bagheta  si m-am gandit sa schimb putin  reteta mea de paine,adaugand putin lapte

ingrediente:
450 gr faina
240 ml apa
7 gr sare
2 gr zahar
40 lapte
5 gr drojdie uscata


intr-un vas de sticla, apa calduta,drojdia,zaharul(ajuta la crestere)300 gr faina(150 pastram pentru framantat)mestecam bine,adaugam si sarea,mestecam cateva minute si lasam acoperit cu o punga 2,3 ore -trebue sa creasca triplu(sau mai putin timp ,daca e foarte cald in bucatarie)

adaugam laptele caldut,punem coca pe o tableta de plastic(nu se lipeste coca la framantat)pusa pe o carpa umezita(asta ajuta la framantat-ramane tableta fixa),framantam cu restul de faina,cu cate putina faina,cam 30 minute,formam baghetele,cretam cu cutitul,punem in forma cu hartie(neunsa)
-lasam o ora sa creasca,ungem:
cu lapte caldut,sau
cu galbenus amestecat cu cateva picaturi de lapte si stropit cu seminte de susan sau mac
bagam la cuptor la 220 ,putin mai jos,30 minute



eu am facut prima zi bagheta,pana seara s-a mancat asa ca a2-a zi am facut iar,e buna si crocanta
calduta cu gem si lapte,,,,foarte gustos

8 comentarii:

  1. si unde pui ca a iesit si foarte frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  2. wowwwwwwwwwww ce bine arata , buna si frumoasa
    felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare frumoase ti-au iesit.
    Paine fac frecvent,dar baghete nu am facut niciodata.
    Nu am tava speciala si am crezu ca la copt se latzesc.Dar vad ca ale tale si-au pastrat forma foarte frumos.
    Asa ca am prins curaj.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faina painica ta! As manca si eu o feliuta fierbinte cu putin unt si o cana de lapte cu miere! Yammmy! Cat despre painea din tarile arabe, eu una pot sa spun iacs. Am fost in Egipt, iar cea pe care ne-o dadeau la hotel era ok, probabil tocmai pt ca erau multi europeni, dar am cumparat de la un market niste chifle si nu le-am putut manca. Erau dulci, dar nu dulci ca o bagheta de la noi, ci dulci, asa cum spui tu, de parca erau guma!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc fetelor,
    Lia ,eu cantaresc exact cat am scris si mereu ies la fel
    o coca putin mai groasa,sincer e foarte buna si crocanta

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce ciudat ,in Italia se gaseste paine "arabo" si e foarte buna,nu e dulce deloc sant chifle marisoare si joase .Imi place cum ai taiat baghetele ,adanc ,in acest fel se feliaza direct!

    RăspundețiȘtergere
  7. da,Angela, acelea sant ca lipiile noastre,sant bune foarte proaspete dar preferam painea in casa

    RăspundețiȘtergere
  8. eu fac foarte des paine dar n-am facut niciodata bagheta frantuzeasca, nu am atata rabdare sa astept. ma incanta varianta ta, mersi de reteta. foarte frumoase ti-au iesit

    RăspundețiȘtergere