luni, 2 august 2010

cozonac


cozonac plin cu de toate
respectand gramajele si toate etapele va asigur ,cu o faina obisnuita si chiar cu drojdie uscata
veti avea un foarte bun cozonac si satisfactia ca l-ati facut singura
cam 3 ore sa creasca dar in acest timp puteti face o musaca,pe care am sa o prezint in alta reteta

pentru un cozonac:

-125gr lapte cald
-225 gr faina
-50 gr ou(2 galbenuse mari plus putin albus)
-30 gr zahar
-4 gr drojdie uscata(sau un cub proaspata)
-30 gr unt
-3 gr zahar vanilat
-o lamaie rasa
A--intr-un castron se pune putin lapte cald,drojdia,o ligurita mica zahar se freaca cu furculita, putina faina si se lasa sa creasca,dublu(aprox 1/2 ora)



B--timp de 5 min:-oul batut cu rest zahar,zahar vanilat,lamaie rasa se amesteca cu laptele caldut si se amesteca in A,mestecand cu furculita 170 gr din faina (se opreste cam 55 gr de faina )se lasa sa creasca dublu acoperit cu punga  cam o ora

dupa ,pe o planseta se pune restul de faina,se rastoarna coca ,amestecata cu furculita
se aduna tot din castron cu putina faina se framanta ,pana intra toata faina
dupa, se unge cu ff putin unt planseta,se framanta,pana intra tot untul in coca
iar se unge planseta,,,pana terminam 30 gr unt  ,se intinde peste o alta planseta,peste o
hartie de copt unsa,

pana aici totul a durat 15 min cu framantat cu tot

umplutura:se mixeaza:

-45 gr albusul (ramas),
-25 gr zahar
-2 gr zahar vanilat
-4 gr cacao
-50 gr nuci mixate

se pune cu o lingura peste coca,se presara rahat,stafide,nuci taiate,35 gr-ciocolata
(70%cacao)-rasa,

si se ruleaza cu ajutorul hartiei,cat mai strans,intai dintr-o parte,apoi celalta parte,sa ramana la mijloc
se apasa la margini ,sa nu iasa la copt umplutura,apoi cu hartia se pune in tava
se lasa acoperit cu punga la caldut,cam 2 ore
dupa ce a crescut ,se unge cu galbenus de ou,cu 3 picaturi de lapte si apoi in cuptor la 220,putin mai jos 35 min
dupa 10 min ,se da doar foc jos,sau se pune o folie deasupra
se unge cu ulei si se presara zahar si mac

2 comentarii:

  1. Eu cozonac nu am facut niciodata (daca nu se ia in considerare singura data care a avut ca rezultat un dezastru total :) ). Cred ca este printre putinele retete pe care le ocolesc :) de mancat insa, mananc cu placere :)

    RăspundețiȘtergere
  2. incearca ce am scris,sigur iti va reusi

    RăspundețiȘtergere